WWW.BAROKULU.NEWFORUM2U.COM

Sitemize hoşgeldiniz umarız size faydalı oluruz..

BAR KÜLTÜRÜ,ALKOLLÜ İCECEK VE KOKTEYL SİTESİ

SİTEMİZDEN FAYDALANABİLMEK İÇİN ÜYELİK GEREKLİDİR & SİTEMİZE YARDIMCI ARKADAŞLAR MODERATORLAR ARIYORUZ
CANARY ISLAND

    ŞARAP İMALATI-ŞARAPLIK ÜZÜMLER

    Paylaş
    avatar
    Admin
    Admin

    Mesaj Sayısı : 408
    Points : 1875
    Reputation : 2
    Kayıt tarihi : 08/04/09

    yeni ŞARAP İMALATI-ŞARAPLIK ÜZÜMLER

    Mesaj tarafından Admin Bir Salı Nis. 14, 2009 6:10 am


    KIRMIZI ŞARAP ÜRETİLEN ÜZÜMLER
    * Cabernet Sauvignon
    * Pinot Noir
    * Syrah
    * Merlot
    * Cabernet Franc
    * Nebbiolo
    * Sangiovese
    * Tempranillo
    * Grenache
    * Gamay
    * Zinfandel
    * Dolcetto
    * Barbera
    * Corvina
    * Mourvedre
    * Cinsault

    BEYAZ ŞARAP ÜRETİLEN ÜZÜMLER
    * Chardonnay
    * Riesling
    * Sémillon
    * Chenin Blanc
    * Sauvignon Blanc
    * Gewürztraminer
    * Muskateller
    * Muscadet
    * Viognier
    * Marsanne
    * Rousanne
    * Pinot Blanc
    * Müller-Thurgau
    * Scheurebe
    * Kerner
    * Sylvaner
    * Aligoté
    * Grüner Veltliner
    * Clairette
    * Pinot Gris

    Türkiye’de yetiştirilen kırmızı şaraplık üzümler

    Türkiye'de yetiştirilen kırmızı üzümler
    BÖLGELER ÜZÜM ÇEŞİDİ
    Marmara Trakya
    Pinot Noir
    Adakarası
    Papazkarası
    Semillion
    Kuntra
    Gamay
    Karalahana
    Cinsault
    Ege Bölgesi
    Carignane
    Çal Karası
    Merlot
    Cabernet Sauvignon
    Alicante Bouschet
    Karadeniz Bölgesi Öküzgözü
    Boğazkere
    İç Anadolu Bölgesi Kalecik Karası
    Papazkarası
    Dimrit
    Akdeniz Bölgesi Sergi Karası
    Burdur Dimriti
    Doğu Anadolu Bölgesi Öküzgözü
    Boğazkere
    Güneydoğu Anadolu Bölgesi Horoz Karası
    Öküzgözü
    Boğazkere
    Sergi Karası

    Papazkarası
    Kırklarelinde yetişen çok kaliteli bir şaraplık üzümdür. Aynı zamanda iyi bir sofralık üzümdür. Taneleri iri ve yuvarlak, rengi mavi-siyah, kabuğu kalındır. Şarabının alkol miktarı % 11-13 ve asit miktarı litrede 5-7 gramdır.

    Öküzgözü
    Elazığ‘da yetişir. Çok iyi kalite şaraplık üzümdür. Tekel’in Elazığ‘daki fabrikasında Boğazkere üzümleriyle karıştırılarak, Buzbağ şarabının üretiminde kullanılır. Taneleri iri ve yuvarlak, koyu siyah renklidir. Kabukları orta kalınlıkta olup bol şıralıdır. Aynı zamanda iyi bir sofralık üzümdür. Şarabının rengi güzel kırmızı menekşedir. Tadı dolgun ve aromalıdır. Alkol miktarı, % 12.5 - 13.5, asit miktarı ise litrede 5 gramdır.

    Boğazkere
    Elazığ‘da yetişir. Taneleri orta büyüklükte yuvarlak ve kalın kabukludur. Tek başına işlendiğinde elde olunan şarap çok buruk, kaba ve ağır olur. Bu nedenle Öküzgözü üzümü ile birlikte işlenir.

    Kalecik Karası
    Ankara’nın Kalecik ilçesinde yetişir. Çok iyi kırmızı şaraplık olan bu üzümün günümüzde Trakya’da yayılmasına çalışılmaktadır. Taneleri yuvarlak, siyah mavi renkte ve kalın kabukludur. Şarabı koyu kırmızı renkli, dolgun ve aromalıdır. Alkol miktarı %12 - 14, asit miktarı ise litrede 4-7 gramdır.

    Horoz Karası
    Kilis yöresinde yetişir. Taneleri koyu renkli ve tanence zengindir. Şarabı % 13 - 16 alkol ve litrede 6-8 gram asit içerir.

    Ada Karası
    Marmara’da Avşa adasında yetişir. Taneleri, iri kalın kabuklu ve serttir. Şarabının alkol miktarı ortalama % 12, asit miktarı ise litrede 6-7 gramdır.

    Çal Karası
    Denizli’nin Çal kazası çevresinde yetişir. Çok iyi kalite şaraplık üzümdür. Şarabının alkol miktarı % 12 - 13, asit miktarı ise litrede 57 gramdır.
    Türkiye’de yetiştirilen beyaz şaraplık üzümler

    Türkiye'de yetiştirilen beyaz şaraplık üzümler
    BÖLGELER ÜZÜM ÇEŞİDİ
    Marmara Trakya Clairette
    Chardonnay
    Riesling
    Semillion
    Beylerce
    Yapıncak
    Vasilaki
    Ege Bölgesi Semillion
    Bornova Misketi
    Karadeniz Bölgesi Narince
    İç Anadolu Bölgesi Emir
    Hasandede
    Akdeniz Bölgesi Kabarcık
    Dökülgen
    Doğu Anadolu Bölgesi Narince
    Kabarcık
    Güneydoğu Anadolu Bölgesi Dökülgen
    Kabarcık
    Rumi

    Hasandede
    Ankara ilinin Keskin.Hasandede çevresinde bağların çoğunluğunu bu üzüm oluşturur. Taneleri yuvarlak, orta irilikte, bol şıralı ve ince kabukludur. Bu üzümden elde olunan şaraplar % 11-13 alkol ve litrede 4-7 g asit içerir. Şarabının rengi sarı veya sarı-yeşildir. Tadı dolgun ve hafif bukelidir.

    Narince
    Tokat’ta yetişen bu üzüm dömisek (yarı sek) şaraplar için uygundur. Sek şarapları % 12-13 alkol ve litrede 5 g asit içerir. Şarabının rengi güzel sarı, tadı dolgun ve bukelidir.

    Misket
    İzmir’de yetişen bu üzümün taneleri orta büyüklükte ve yuvarlaktır. Olgun üzümlerin rengi kırmızıya çalar. Şırası fazla değildir. Misket üzümü karakteristik misket tat ve kokusuna sahiptir. Sek ve tatlı misket şarabı (Mistel) yapılır. Bu tatlı şaraplar koyu sarı veya esmer sarı renklidir. tatlı misket şaraplarında kuvvetli misket aroması bulunur. Üretim şekli nedeniyle içerdiği alkol tamamen katılan alkolden oluşur. Fermantasyon olmadığından üzümdeki % 17-22 şeker olduğu gibi şaraba geçer. Bu şarapların alkol miktarı % 16, asit miktarı litrede 3 g civarındadır.

    Emir
    Nevşehir, Niğde ve Ürgüp çevresinde yetişen bu üzümün taneleri yeşil-kehribar renkli, sivri yapıda ve kabuğu orta derecede kalındır. Şarabı aromalı olup % 11-13 alkol ve litrede 4-5.5 g asit içerir.
    Ülkeler ve Üzümler

    Aşağıdaki tablolarda önemli şarap üreticisi ülkelerin şarap bölgelerinde ağırlıklı olarak yetiştirilen üzümler yer almaktadır. Tablolara yeni ülkeler, bölgeler ve üzümler eklenmeye devam edilecek.
    Türkiye




    Üzüm Çeşidi
    Marmara, Trakya
    Pinot Noir
    Adakarası
    Papazkarası
    Semillion
    Kuntra
    Gamay
    Karalahana
    Cinsault Clairette
    Chardonnay
    Riesling
    Semillion
    Beylerce
    Yapıncak
    Vasilaki
    Ege Bölgesi Carignane
    Çal Karası
    Merlot
    Cabernet Sauvignon
    Alicante Bouschet
    ,Semillion
    Bornova Misketi
    Karadeniz Bölgesi
    Öküzgözü
    Boğazkere Narince
    İç Anadolu Bölgesi
    Kalecik Karası
    Papazkarası
    Dimrit
    Emir
    Hasandede
    Akdeniz Bölgesi
    Sergi Karası
    Burdur Dimriti
    Kabarcık
    Dökülgen
    Doğu Anadolu Bölgesi
    Öküzgözü
    Boğazkere
    Narince
    Kabarcık
    Güneydoğu Anadolu Bölgesi
    Horoz Karası
    Öküzgözü
    Boğazkere
    Sergi Karası
    Dökülgen
    Kabarcık
    Rumi


    Fransa
    Bölgeler

    Üzüm Çeşidi

    Üzüm Çeşidi
    Bordo (Bordeaux)
    Cabernet Sauvignon
    Merlot
    Sauvignon Blanc
    Semillon
    Burgonya
    Pinot Noir
    Chardonnay
    Rhone
    Grenache
    Syrah
    Mourvedre
    Marsanne
    Viognier


    İtalya
    Bölgeler


    Üzüm Çeşidi
    Toskana
    Vernaccia
    Sangiovese
    Veneto
    Corvina
    Pinot Grigio
    Prosecco
    Piedmont
    Nebbiolo
    Barbera
    Dolcetto


    Avustralya
    Bölgeler

    Üzüm Çeşidi

    Üzüm Çeşidi
    South Australia
    Chardonnay
    Sauvignon Blanc
    New South Wales
    Grenache
    Pinot Noir
    Mourvedre
    Victoria
    Cabernet
    Sauvignon
    Shiraz
    Merlot
    Semillon
    Muscat
    Riesling


    A.B.D.
    Bölgeler

    Üzüm Çeşidi

    Üzüm Çeşidi
    Napa Valley
    Cabernet
    Sauvignon
    Merlot
    Zinfandel
    Chardonnay
    Sauvignon Blanc
    Sonoma County
    Cabernet
    Sauvignon
    Zinfandel
    Pinot Noir
    Chardonnay
    Sauvignon Blanc
    Central Coast
    Pinot Noir
    Zinfandel
    Chardonnay
    Oregon
    Cabernet
    Sauvignon
    Merlot
    Pinot Noir
    Chardonnay
    Pinot Blanc
    Pinot Gris
    Washington
    Cabernet
    Sauvignon
    Cabernet Franc
    Merlot
    Syrah
    Chardonnay
    Chenin Blanc
    Gewurztraminer
    Riesling
    Sauvignon Blanc


    Almanya
    Bölgeler

    Üzüm Çeşidi

    Üzüm Çeşidi
    Mosel-Saar-Ruwer
    Riesling
    Gewürztraminer
    Silvaner
    Rheingau
    Spaetburgunder


    Şili
    Bölgeler

    Üzüm Çeşidi

    Üzüm Çeşidi
    Maipo Valley
    Chardonnay
    Sauvignon Blanc
    Rapel Valley
    Cabernet Sauvignon
    Merlot


    Arjantin
    Bölgeler

    Üzüm Çeşidi

    Üzüm Çeşidi
    Mendoza
    Chardonnay
    Chenin Blanc
    San Juan Malbec
    Cabernet Sauvignon
    Merlot
    Dökülgen
    Gaziantep, Kilis ve Kahramanmaraş çevrelerinde yetişir. Taneleri orta büyüklükte, kabuğu orta kalın ve dumanli görünüştedir. Şarabı % 14 alkol ve litrede 5 g asit içerir. İyi bir konyaklık şarap olup, vermut temel şarabı olarak da uygundur.
    Sultani Üzüm

    Alaşehir ilçesi, Ülkemizin çekirdeksiz üzüm ambarı olarak nitelendirilmektedir. Ülkemizin hemen hemen bütün illerinde yetişen üzümü dış ticarette Ege Bölgesi illeri (Manisa, İzmir, Aydın) temsil eder. Türkiye’nin 1/3’lük üzüm üretimini Manisa ili oluştururken, Manisa’nın da üçte birlik bölümünü de Alaşehir oluşturmaktadır.

    Sultani Üzüm Anadolu’da bağcılık çok eskilere dayanır. Örneğin hititler devrinde bile Anadolu’da bağcılık yapılıyordu. Çünkü yurdumuzun iklim özellikleri üzüm asması bitkisinin yetişmesine çok uygundur. Bu uygun iklim özellikleri, yurdumuzda bağların bütün bölgelerimize dağılmasını sağlamıştır. Ancak yıldan yıla artıp azalarak değişmekle birlikte Ege Bölgesi toplam bağ alanlanının % 20 ile %22’sine sahiptir. Dolayısıyla Orta Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri’nden sonra bağ alanı bakımmdan 111. sırada gelmekle beraber, üzümdeki dış ticaretimizin %100’e yakınıyla beraber üretimimizin çoğu Ege Bölgesi’ndedir. İşte bu nedenle ülkemizin en ekonomik ve en bağcılık bölgesi, Ege Bölgesi’dir. Bölgede özellikle Gediz Depresyonu, adeta bir yeşil deniz gibi üzüm bağlarıyla kaplıdır. Bunda iklimin yanı sıra granitli alanlardan aşınarak ovaya birikmiş kumlu sahanın da büyük etkisi söz konusudur.

    Başta Ege Bölgesi olmak üzere, Türkiye bağcılığının gelişmesinde, bu alanda cumhuriyet devrinde alınan teknik tedbirlerin büyük önemi vardır.

    Bunların başında filoksera hastalığının önüne geçilmesi gelir. Bitkinin kütüğüne ve köklerine yerleşen bu kemirici zararlı, bitkinin özsuyunu emerek asmanın kurumasına yol açar. Ancak Amarikan asmaları yetiştirilip dikilmeye başlanınca, bu zararlı etkisiz duruma getirilmiştir. Ayrıca bağların ilaçlanması (kükürtlü su ile yapılır) da üretim artışını teşvik etmiştir.

    Ege Bölgesi dışında diğer bölgelerimizde de bağlar geniş yer tutar. Ancak bu bölgelerin üretimi büyük ölçüde sofralık olarak piyasaya sürülür. Üretimin bir kısmı da şarap endüstrisi alanında, şarap fabrikalarında kullanılır. Son döneme kadar dış pazarlarda da sofralık üzüm ihracatımız pek gelişememiştir. Son zamanlarda Alaşehir’den dışarışa olan ihracatımız oldukça artmıştır. Diğer taraftan arazi değerlendirmesi, toprak muhafazası, insan gücü istihdamı ve beslenme açısından bağcılık kendisine özgü bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle bağcılık asırlardan beri Anadolu ve Alaşehir halknın vazgeçilmez bir geçim kaynağıdır.

    Ülkemizde Ege Bölgesi’nde çekirdeksiz kuru üzüm, Marmara Bölgesi’nde özellikle Trakya’da şaraplık ve sofralık üzüm, orta ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde çekirdekli kuru üzüm ve şıralık üzüm, Akdeniz Bölgesi’nde ise ilk turfanda sofralık üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır.

    İlçedeki bağların tamamına yakını yüksek sistem adı verilen T ve V sistemdeki bağlardır. Telli sistem genelde Avusturalya sistemi şeklinde olup, kısmen duvar şeklinde de tesis edilmektedir. Bir dekar çekirdeksiz kuru üzümün verimi ortalama 500-600kg iken bunun yanında 1000-1200 kg da verenler vardır. Yüksek sistem tesişlerinde üretim masrafı düşük, işçilik kolay, verim yüksektir. Telli sistem bağlar özellikle ilçemizde görülen ilkbahar donlarından zarar görmezler.

    Telli sistem bağcılıkta verim göble sisteme göre % 40 daha verimlidir. T sısteminde asmalar 2 tel vasıtasıyla bu T şeklindeki direklerin iki tarafma asılmaktadır. Bu sistemde iki tane tel çekilirken, yeni bir sistem olan V sisteminde V şeklindeki demirlere 9 tane tel bağlanabilmekte ve daha fazla ve yüksek asma bağlanabilmektedir.

    Alaşehir ilçesi’nde 18.230 hektar alanda 332.600 ton yaş üzüm üretilmekte, bunun 75.000 tonu başta dış ülkelere olmak üzere, ülkenin diğer bölgelerine gönderilmektedir.

    Sofralık yaş üzüm dış ticarette Almanya, Avusturalya, Hollanda, Rusya, îtalya, İngiltere, îsveç, Estonya, Danimarka, Slovenya gibi Avrupa ülkeleri ile Hong-Kong, Singapur ve Bangladeş gibi Uzak Doğu Asya ülkelerine gönderilerek büyük bir döviz girdisine sebep olmaktadır. UVAS sisteminin gelişmesiyle, yani üzümlerin küçük 4-5 kg’lık poşetlere konup ilaçlanması ve buzhanelere koyulmasıyla daha da artmaktadır. Bu sistemle yaş üzüm üç ay muhafaza edilebilmektedir. Bu sistemi uygulayan ve dış ülkelere gönderen tesisler bulunmaktadır. Günde 50-60 tır gitmektedir.

    İç ticarette ise İstanbul Ankara Adana, Mersin, Antalya, Amasya, Sinop, Trabzon, Rize gibi iller başta olmak üzere üç ay boyunca günde yüzlerce kamyon sofralık yaş üzüm gönderilmektedir. Bu kamyon sayısı 250’nin üstündedir. Her kamyon için de yaklaşık olarak sadece hasat döneminde günde 40 kişi çalışmaktadır.

    Çekirdeksiz kuru üzüm olarak değerlendirilen 65 bin ton ise, başta yukarıda saydığımız ülkeler olmak üzüre, Avrupa, Uzak Doğu ve K. Amerika ülkelerinden oluşan 21 ülkeye satılmaktadır. Geri kalanı ise iç ticarette değerlendirilmektedir.Kuru üzümler tüccarlar tarafından alınarak İzmir Borsası‘nda işlem görür.

    Sonuç olarak çekirdeksiz üzüm, geleneksel bir ihraç ürünüdür. Ege Bölgesi’nde en uygun yetişme koşullarını bulmuş ve yıllardan beri binlerce ailenin geçim kaynağı olmuştur. Ulusal gelire sağladığı pay küçümsenemeyecek düzeydedir. Her yıl sağladığı önemli miktardaki döviz girdisi ile de ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Halkın beslenmesi ve marjinal arazilerin değerlendirilmesi açısından çekirdeksiz üzüm önemli bir geçim kaynağıdır.

    Üzüm’ün ülke ekonomisi içindeki gerçek yerini alabilmesi ürünün üretilmesinden tüketilmesine kadar karşılaşılacak bazı sorunların gerçekçi bir şekilde tesbitine ve çözümüne bağlıdır. Bu konuda özel sektör, kooperatifler ve kamu sektörü beraber hareket etmelidir.
    Çok Kaliteli Bir Şaraplık Üzüm Çeşidi Kalecik Karası

      Forum Saati Ptsi Kas. 20, 2017 5:15 pm