WWW.BAROKULU.NEWFORUM2U.COM

Sitemize hoşgeldiniz umarız size faydalı oluruz..

BAR KÜLTÜRÜ,ALKOLLÜ İCECEK VE KOKTEYL SİTESİ

SİTEMİZDEN FAYDALANABİLMEK İÇİN ÜYELİK GEREKLİDİR & SİTEMİZE YARDIMCI ARKADAŞLAR MODERATORLAR ARIYORUZ
CANARY ISLAND

    SODA MADEN SUYU

    Paylaş
    avatar
    Admin
    Admin

    Mesaj Sayısı : 408
    Points : 1875
    Reputation : 2
    Kayıt tarihi : 08/04/09

    yeni SODA MADEN SUYU

    Mesaj tarafından Admin Bir Çarş. Ara. 08, 2010 10:44 pm




    Gelişmiş Batılı ülkelerin vazgeçilmez içeceği olan maden suyuna Türkiye’de gereken ilgi ve önem gösterilmiyor. Dünya küresel ısınma nedeniyle hızlı bir çölleşme tehlikesi yaşarken Türkiye’de doğal maden suyu kaynaklarının yüzde 99’u boşa akıyor. Türkiye’de, çoğu yüksek verimli 232 adet normal mineralli su kaynağı bulunmasına karşın, sadece 24 kaynaktan çıkan su şişeleniyor.

    Gelişmiş Batılı ülkelerin vazgeçilmez içeceği olan maden suyuna Türkiye’de gereken ilgi ve önem gösterilmiyor. Dünya küresel ısınma nedeniyle hızlı bir çölleşme tehlikesi yaşarken Türkiye’de doğal maden suyu kaynaklarının yüzde 99’u boşa akıyor. Türkiye’de, çoğu yüksek verimli 232 adet normal mineralli su kaynağı bulunmasına karşın, sadece 24 kaynaktan çıkan su şişeleniyor.

    Türkiye’nin en büyük şişe üreticisi Anadolu Cam, madensuyuna dikkat çekmek için Beypazarı Maden Suyu Fabrikası’na bir basın gezisi düzenledi. Fabrikada yapılan basın toplantısına İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, Anadolu Cam Pazarlama Hizmetleri Müdürü Tunçel Gürsoy ve Beypazarı Maden Suyu Genel Müdürü Niyazi Ercan katıldı.

    Tüketim AB’nin uzağında

    Türkiye’de yılda 1.4 milyar şişe maden suyu satıldığını, bunun da parasal değerinin 300 milyon dolar civarında olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, milyarlarca dolar teorik ticari değeri olan maden suyunun ise değerlendirilemediğini söyledi.

    Karagülle, AB ülkelerinde yıllık 150 litreye kadar çıkan ortalama tüketimin Türkiye’de 6 litre olduğunu açıkladı. Karagülle’ye göre bu ulusal servetin heba edilmemesi için stratejik bir teşvik sistemi oluşturulmalı ve özel sektörün bu alana yatırım yapması özendirilmeli.

    ‘Günde 1 litre maden suyu tüketilmeli’

    Prof. Dr. Zeki Karagülle, maden sularının insan sağlığı için en önemli mineralleri içinde barındırdığını belirterek, özellikle maden suyunun kalsiyum, sodyum ve magnezyum açısından zengin olduğuna işaret etti.

    Türkiye'de maden suyunun, içme ya da şebeke suyuna biyokarbonat eklemek suretiyle yapılan soda ile karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Karagülle, maden suyunun kalp-damar sağlığından, böbrek fonksiyonlarından, cilt sağlığından kemik sağlığına kadar sayısız yararı olduğunu anlattı. Maden suyu hakkında bazı yanlış inanışlar da olduğunu belirten Karagülle, örneğin sanılanın aksine maden suyunun hipertansiyonlu kişilere zararı olmadığını hatta yararı olduğunu ifade etti. Bir bardak doğal maden suyundaki kalsiyum miktarının bir bardak sütteki kalsiyum miktarına eşit olduğuna dikkat çeken Karagülle, bu yüzden özellikle kadınların, hamilelerin ve çocukların düzenli olarak maden suyu tüketmesi gerektiğini söyledi.

    Beypazarı Doğal Maden Suyu Genel Müdürü Ercan

    Beypazarı Karakoca Doğal Maden Suyu İşletmesi Ltd. Şti Genel Müdürü Niyazi Ercan da, Türkiye'nin maden suyu kaynağı açısından zengin bir ülke olduğunu ancak tüketimde oldukça geri durumda bulunduğunu söyledi.

    Ercan, Beypazarı Maden Suyu üretim tesislerinde yaptığı açıklamada, şirket olarak 1957 yılından bu yana faaliyet verdiklerini ve Türkiye'de sektörde faaliyet gösteren 30 firma içinde yüzde 22'lik pazar payı ile lider firmalar arasında olduğunu söyledi. Tesisin saatte 200 bin adet şişe maden suyu ürettiğine dikkat çeken Ercan, 2008 yılında bu hedefi 50 bin adet şişe daha büyüttüklerini ve sene sonuna kadar daha çok insana ulaşmayı amaçladıklarını söyledi. Avrupa'da kişi başına yıllık 170-180 litre maden suyu tüketildiğine dikkat çeken Ercan, Türkiye'de ise bu oranın sadece 6-7 litre düzeyinde kaldığına işaret etti.

    Ercan, ''Amacımız hiç değilse Avrupa'nın tükettiğinin yarısını tüketecek düzeye gelmek'' dedi. Türkiye'de Ege Bölgesi hariç tüm bölgelere dağıtım ile Belçika, Hollanda Danimarka, Suriye, Kıbrıs, Almanya, Fransa gibi ülkelere maden suyu ihraç ettiklerini anlatan Ercan, ancak toplam ihraç oranının üretimin yüzde 4'ü seviyesinde olduğunu kaydetti.

    Beypazarı maden suyuna Kanada'dan da talep olduğunu anlatan Ercan, Kanada'yla yaptıkları görüşmelerde kendilerinin aylık 25-30 milyon şişe taahhütte bulunduklarını ifade etti. Türkiye'nin maden suyu kaynağı açısından zengin bir ülke olduğunu ve mineralli suların doğal, hijyenik ve lezzetli olduğunu belirten Ercan, ancak ülkede tüketim alışkanlığının olması gerektiği gibi yerleşmediğini ve tüketimde ülkenin geri durumda olduğunu kaydetti. Maden suyunun sağlık açısından bir çok faydası olduğuna işaret eden Ercan, ''Maden suyu içmek insanın hayat sigortası'' dedi.

    ‘Yabancı firmaların tesise ilgisi büyük’

    Beypazarı maden suyuna yabancıların da ilgisinin büyük olduğunu anlatan Ercan, Coca-Cola yetkililerinin de tesisi gezdiklerini ve bilgi aldıklarını söyledi. Hollandalı bir şirketin de kendileriyle görüşme yaptıklarını belirten Ercan, ''Kendilerine maden suyu ikram ettik, gönderdik, bu bir Türk varlığı, varlığımızın yabancı şirketlere teslim etmek istemiyoruz'' dedi.

    Aromalı maden suyu üretimine başlandı

    Şirketin talep üzerine yıllar boyunca sade maden suyu üretmedeki ısrarından vazgeçerek, geçen ay limonlu, elmalı ve vişneli olmak üzere aramolı doğal maden suyu üretmeye de başladığını anlatan Ercan, kendilerinin farklı olarak doğal aroma kullandıklarını ve iki doğal

    ürünü şişede birleştirdiklerini söyledi.

    Beypazarı Maden Suyu işletmelerinin yıllık satış miktarının 350-400 milyon şişe olduğunu belirten Ercan, cirolarının ise 65-70 milyon YTL düzeyinde olduğunu ifade etti. Ercan, meyveli maden suyunu da bünyelerine katmalarıyla maden suyu satışlarının ve cirolarının daha da artacağını, 4-5 yıl içinde meyveli maden suyu üretiminin toplam üretimin yüzde 50 seviyesine oluşturacağını ifade etti.

    ‘Sağlık için maden suyunda cam şişe tercih edilmeli’

    Maden suyunda sağlık açısından cam şişelerin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Ercan, kendilerine de bu kapsamda Anadolu Cam ile işbirliğinde çalıştıklarını belirtti. Türkiye'de maden suyunun oldukça ucuz olduğunu ancak bir şişe maden suyu maliyetinin yüzde 87'sinin ambalaj ve şişe fiyatı olduğuna işaret eden Ercan, ancak seri üretimle kar yapmaya çalıştıklarını söyledi. Ercan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Arazi bizim, ancak su yer altından çıkıyor, şimdi yeni jeotermal yasasıyla ciromuzun yüzde 1'i isteniyor. Bu bizim kilit vurmamız anlamına geliyor. Çünkü biz zaten sudan para kazanmıyoruz. Ancak bu konuyla ilgili görüşmeler yaptık ve durumumuzu anlattık, sorunumuzun ele alınacağını düşünüyoruz'' dedi. Alıntıdır

      Similar topics

      -

      Forum Saati Cuma Kas. 24, 2017 1:03 pm