WWW.BAROKULU.NEWFORUM2U.COM

Sitemize hoşgeldiniz umarız size faydalı oluruz..

BAR KÜLTÜRÜ,ALKOLLÜ İCECEK VE KOKTEYL SİTESİ

SİTEMİZDEN FAYDALANABİLMEK İÇİN ÜYELİK GEREKLİDİR & SİTEMİZE YARDIMCI ARKADAŞLAR MODERATORLAR ARIYORUZ
CANARY ISLAND

    VOTKA NEDİR

    Paylaş
    avatar
    Admin
    Admin

    Mesaj Sayısı : 408
    Points : 1875
    Reputation : 2
    Kayıt tarihi : 08/04/09

    yeni VOTKA NEDİR

    Mesaj tarafından Admin Bir C.tesi Nis. 11, 2009 12:39 pm

    Votka


    Votka nasıl içilir?

    Rusya'ya iş için giden insanların dönüşte sıkça dile getirdikleri bir şikayet de alkol yüzünden baş ağrısından kurtulamadıklarıdır gezileri boyunca.

    Biliyorsunuz Rusya'da yemeklerde adet o küçük votka bardaklarının hemen hiç durmadan bir şeylerin şerefine kalkıp durmasıdır.

    Ancak Rusların iddiasına göre misafirinde baş ağrısı yapacak şekilde içki içirten kişi aslında içki ikramı adabı olmayan insandır.

    Onlara göre votka aşağıda aktaracağım şekilde içildiği takdirde katiyen baş ağrısı yapmaz, kolay sarhoş etmez, sağlığa da etkisi minimumda olur.

    Benden yazması sizden denemesi, ben bloody mary dışında votka içmediğimden bunu maalesef deneme fırsatım olmadı.

    Yani araştırmacı gazetecilik yapmadan yazıyorum bu formülü haberiniz ola.


    * * *


    İlk adımda ayağa kalkıp aklınıza gelecek herhangi bir şeye şerefe diyeceksiniz.

    Bu karınız, sevgiliniz, ülkeniz, futbol takımınız olabilir.

    Sağ elinizde votka kadehini tutacaksınız.

    Sol elinizde ise mutlaka onunla birlikte iyi gidecek yiyecek bir şeyler olmalı.

    En iyisi ve en pratiği esmer ekmek gayet tabii ki.

    Sonra nefes verin.

    Yavaşça nefes alırken, votkayı bir dikişte tamamen bitirin.

    Bardağı masaya ters olarak koyun ki son damla masaya gelsin.

    Masadaki diğer misafirler de böylece sizin numara yapmamakta olduğunuzu, votkanızı gerçekten de içmekte olduğunuzu gözleriyle görüp inansınlar.
    Ve sonra hemen elinizdeki ekmekten bir lokma ısırın.
    Şimdi gelelim gerçekten pratik ve deneylerle oluşmuş bir bilgiye.
    Diyelim ki o anda etrafta yiyecek tek bir şey bile yok.
    Votka şişesi ve siz yalnızsınız.
    O zaman da yapılacak şey basit.
    Votkayı bir dikişte içtikten sonra bileğinizi burnunuza dayayın ve derin bir nefes alın.
    Açıkçası ben bunun ne anlama geldiğini anlamadım ama bütün uzmanlar bunun son derece yararlı bir işlevi olduğunu söylüyorlar.
    Onlara ben inanıyorum siz de inanın.

    Bütün bu işleme tekrar başlamak için mutlaka 20 dakika bekleyin.
    20 dakikadan önce sakın ha yeni bir şerefe demeyin.

    20'şer dakika arayla 3 kez bu işlemi tekrarlarsanız, Ruslara göre bir saatlik bir yemekte ne başınız ağrıyabilir ne de sarhoş olursunuz.
    Çünkü bu 20 dakika vücudun kendisine verilen alkol şokunu etkisiz hale getirmeye yarayan aralık oluyor.


    * * *
    İşte böyle.
    Gayet pratik bir bilgi verdim bu Pazar günü size.
    Eğer Rusya'ya ziyaretiniz olursa umarım bir işinize yayar.
    Tabii bütün bu anlattığım formülün işe yaraması için sizin Rusya'da yeniden şerefe demek için 20 dakika beklemeyi kabul edebilecek bir Rus ile yemek yemeniz lazım.
    Dünyada yeniden içmek için bu kadar uzun bekleyebilecek bir Rus'un olduğunu tahmin etmiyorum.
    Yani anlayacağınız hemen her durumda olduğu gibi burada da teori ile pratik arasında muazzam bir kopukluk bulunuyor.
    Ben bir keresinde Rusya'ya gitmiştim akşam yemeğinde her beş dakikada bir şerefe dendi.
    Masadaki içki şişeleri hiç durmadan yenileniyordu.
    Tabii Ruslar alışmışlar bu işe, siz yerlere kapanacak hale geldiğinizde bile onlar yeni şişeler açmak için hazırda bekliyorlar.
    Sonuçta siz sedyelik hale geldiğinizde de onlar hafif kafayı bulmuş oluyorlar.
    Ama bilgi bilgidir, siz yine de bir yere not edin belki bir gün işinize yarar.

    Birçokları için vodka, renksiz, kokusuz ve tatsız bir içki. Ancak işi bilenler bu görüşe katılmıyor. Onlara göre markalar arası çok belirgin bir lezzet farkı var. Örneğin Moskovskaya veya Istok gibi votkalar Cristall`e göre daha yumuşak bir içime sahip. Vodka üretildiği yöreye göre farklı esanslarla hazırlanıyor ve bu sayede de farklı damak tatlarına hitap ediyor. En çok rağbet görenleri de biberli ananaslı ve limonlu olanları. Ruslar vodkayı kola, gazoz, meyve suyu, çoğunlukla da bira ile içmeyi tercih ederler (Şahsen ben vişne suyu derim). Hatta “birasız votka, rüzgarda fırlatılmış paraya benzer” derler. Batılılar (bakınız ben) içinse vodka en çok meyvelerle hazırlanan kokteyllere yakışıyor. Vodkayı boş bir mide ile içmek pek de hoş olmayan sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden vodka içme geleneğinde vodka shot`ların arasında bol bol yiyeceğe yerverilir. Bu geleneğe ise "zakuski" denir. Zakuski geleneğinde havyar ilk sırayı alırken, füme balık, siyah ekmek ve turşu gibi mezeler de rağbet görür.

    Vodkayı her zaman soğutulmuş olarak içmelisiniz. Sıcak vodka hiçbir koşulda kabul edilmediği gibi, buzlu vodka da doğaya karşı bir günah gibi görülür. Rusya`da vodka tek içimlik olarak servis edilir. Bardaktaki vodka oranı ise servisi yapan kişinin insafına kalmıştır. Eğer vodka shot yapıyorsanız gruptaki herkesin bardağı aynı anda ağzına götürmesi gerekmektedir. Vodkayı boğazınızdan aşağıya doğru yudumlamadan önce de Rusça "sağlığına" anlamına gelen -Nas zdarovia- demek adettendir. Geleneklere göre bitirdiğiniz vodka şişesini yere koymanız gerekir. Çünkü masada duran boş vodka şişesi bir görgüsüzlük belirtisi ve fakirlik göstergesidir.

    Vodka demişken Absolut ve Smirnoff`a bir selam çakmamak olmaz tabi. Türkiye`de üretilen vodkaya gelecek olursak, ilk üretilen vodkanın Ruslar tarafından Paşabahçe İçki Fabrikası`nda üretildiğini söyleyebiliriz. Kömürden geçirilen alkolle üretilen bu vodkanın kalitesi iyi olmadığı için 1967-1968 yıllarında daha kaliteli bir vodka üretimi arayışına başlandı. Bunun sonucu olarak 1972 yılında Binboğa votkası üretildi. 1995 senesinden sonra bu çerçevede Altınbaşak adlı yeni bir votka piyasaya çıktı. Türkiye'de üretilen vodkalar melas alkolünden yapılmaktaydı. Hububat alkolüyle melat alkolü arasında belli bir kalite farkı olduğu için Rus vodkası gibi votka Türkiye`de yoktu. Daha sonra Türkiye`de de aynı nitelikte hububattan vodka üretimine başlanıldı. Altınbaşak da bu amaçla üretilmiş bir vodkadır.


    Bir diğer görüş ise;

    Votka sek ve fondipler halinde icilir. Servisi ince ve orta boy votka kadehlerine bir kisi koyar, ancak Rus adetlerine gore kendi bardagina ickiyi kendi koymaz; siseyi masada en guvendigi -ya da guvendigini gostermek istedigi- kisiye vererek ickisine kavusur.

    Her turda birinin kadeh kaldirarak seref, haysiyet, insanlik, opucem guzel kardesim konulu nutuklar atmasi da adettendir.

    Iyice gaza gelenler ise kadehi kolunun uzerine, dirsegin biraz ust kismina dogru koyarak ellerini kullanmadan icerler. Bu nedenle periyodik maymunluga rastlanmasi da normaldir.

    Ote yandan Absolut isterseniz gulerler Rusya'da, cunku cicili bicili paketlenmis dandik bir votkadir.

    En iyi votka Russian Standard Platinum Edition'dir. Ayrica Altay bolgesinin de kendince meshur cok iyi bir markasi vardir da adini unuttum.

    Votka mutlaka buzlukta tutulur. Buzdolabinin alt kismina koyulmaz./b]

    Votka çeşitleri ve kokteyl tarifleri

    a ) VOTKA ÇEŞİTLERİ

    ­ Stolichnaya
    ­ Smirnoff
    ­ Absolut
    ­ Wyborowa
    ­ Finlandia
    ­ Popov
    ­ Newyorkskaya
    ­ Staraya Moskva

    b ) POPÜLER VOTKA SERVİS ŞEKLİ

    ­ Vodka on the rocks - bol buzlu sade
    ­ Vodka with tonicwate - tonikle
    ­ Vodka with coke - kola ile
    ­ Vodka with lemonade - sade gazozla
    ­ Vodka with any fruit juices - herhangi bir meyve suyuyla

    c ) VOTKA ESASLI KOKTEYLLER

    ­Bloody Mary
    ­Screwdriver

    BLOODY MARRY

    MALZEME:

    Votka 3 cl.
    Domates suyu 8 cl.
    Worcesterschire sosu 2 dashes
    Limon suyu 2 dashes
    Tuz
    Acı biber sosu 2-3 damla
    Karabiber

    YAPILIŞI:
    Karıştırın.Dekorasyonu: Limon dilimi, taze kereviz dali veya 1/4 dikine kesilmiş salatalık turşusu. Highball tipi uzunca bardaklarda buzla ve bir karıştırıcı ile servis edilir. Not: Votkanın yerine arzu edilirse rom, cin, tekila da kullanılabilir.


    SARI VOTKA


    MALZEME:

    Kesme şeker 2-3 adet
    Gliserin 3-4 damla
    Votka 1 büyük şişe
    Limon kabuğu (elma gibi incecik soyularak alınmış) 1 adet

    YAPILIŞI:
    Yukarıdaki malzeme ağzı kapalı şişede 3 gün dinlendirildikten sonra buzla servis yapılır.


    SCREWDRIVER


    MALZEME:

    Votka 2 cl.
    Taze portakal suyu 6 cl.

    YAPILIŞI:
    Karıştırın. Genişçe bir bardakta buzlu olarak servis edilir.

      Forum Saati Cuma Kas. 24, 2017 12:56 pm